Het afsluiten van een bestelautoverzekering in 5 eenvoudige stappen

Voor elke auto die in het Nederlandse verkeer wordt gebracht geldt dat ze moet worden verzekerd. De manier waarop dat gebeurt is uiteindelijk geheel aan jou om te beslissen. In de basis is het zo dat het afsluiten van een WA-verzekering een wettelijke verplichting is. Dit gezegd hebbende kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een beperkt of een volledige casco verzekering af te sluiten. Waar je uiteindelijk ook voor gaat kiezen, een bestelautoverzekering afsluiten voor je bestelauto is dus altijd een vereiste. Veel mensen vinden dit echter niet meteen zo eenvoudig. Sterker nog, ze lopen tijdens hun zoektocht naar de beste bestelautoverzekering al snel tegen de nodige problemen aan. Wil jij graag op een eenvoudige manier kunnen ontdekken hoe je de best mogelijke verzekering voor jouw bestelauto kan afsluiten? Dan kan de informatie hier op deze pagina je daar zeker bij helpen!

Stap 1: Bepaal de waarde van jouw bestelauto

Het eerste wat je moet doen voordat je een bestelautoverzekering afsluit is de waarde bepalen waar de bestelauto over beschikt. Daar dien je, je in eerste instantie twee vragen te stellen, namelijk:

  1. Heb je de bestelauto nieuw aangekocht of heb je ze tweedehands gekocht?
  2. Welke waarde vertegenwoordigt het voertuig tegenwoordig?

De bovenstaande twee vragen zijn erg belangrijk. In het merendeel van de gevallen is het namelijk zo dat er met een bestelauto behoorlijk wat kilometers worden afgelegd. Dit zorgt er voor dat veel partijen of mensen er in eerste instantie aan denken om een volledige cascoverzekering af te sluiten. Dat is best interessant, alleen moet er ook stil worden gestaan bij de waarde die wordt verzekerd. Is die waarde eerder beperkt omwille van de leeftijd waar de bestelauto over beschikt? Dan kan het mogelijks alsnog interessanter zijn om te kijken naar een beperkte autoverzekering. Dit is dus hoe dan ook iets waar je in eerste instantie aandacht aan zal willen en moeten besteden.

Stap 2: Wordt de bestelauto privé of zakelijk verzekerd?

Belangrijk om rekening mee te houden is ook dat de bestelautoverzekering een verzekering is die niet alleen omwille van persoonlijke, maar ook voor zakelijke doeleinden kan worden afgesloten. Sterker nog, in het merendeel van de gevallen gaat het vooral om deze laatste optie. In principe verschillen de polisvoorwaarden niet tussen beide soorten verzekeringen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je bij een zakelijke bestelautoverzekering kan rekenen op een extra fiscaal voordeel.

Dat fiscaal voordeel heeft betrekking tot het feit dat je de kosten voor de zakelijke bestelautoverzekering kan inbrengen in je onderneming. Op deze manier kunnen ze dan ook worden afgetrokken van de belastingen die je bedrijf mogelijks dient te betalen. Dat is een belangrijk voordeel waar particulieren uiteraard geen aanspraak op kunnen maken. Let wel, schrijf een bestelautoverzekering altijd correct in. Indien je ze voor zakelijk gebruik inschrijft mag je er namelijk geen persoonlijke ritten mee doen en omgekeerd. Daar zal je dus zeker wel aandacht aan willen schenken. Anders kan je zomaar voor vervelende verrassingen komen te staan.

Stap 3: Bepaal het type bestelautoverzekering die je gaat afsluiten

Een zeer belangrijke keuze waar we voorheen op deze pagina reeds even naar hebben gehint heeft natuurlijk betrekking tot het type bestelautoverzekering die je graag wenst af te sluiten. Wat dit betreft is het zo dat je een keuze kan maken uit allerhande mogelijkheden, namelijk:

  1. Een WA-verzekering;
  2. Een beperkt cascoverzekering;
  3. Een volledige cascoverzekering;

Ook indien je kiest voor een beperkt of volledige cascoverzekering voor je bestelauto maakt de WA-verzekering daar uiteraard eveneens deel vanuit. Dit is ook nodig, want deze verzekering is wettelijk verplicht. Voor welke van deze drie verzekeringen jij finaal zal gaan kiezen is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld in eerste instantie maar eens aan de waarde van je bestelauto, maar ook aan het aantal kilometers die je gaat doen en natuurlijk aan het budget dat je beschikbaar hebt. Vergis je namelijk niet, een bestelauto met een groot vermogen verzekeren kan in de praktijk best gepaard gaan met vrij stevige kosten. Sta hier dus zeker en vast even bij stil.

Stap 4: Voer een vergelijking uit voor je bestelautoverzekering

Het afsluiten van een bestelautoverzekering doe je verder ook niet zonder eerst nog even een (objectieve) vergelijking uit te voeren. Veel mensen doen dit niet en kiezen gewoon een verzekeraar op basis van hun gevoel. Natuurlijk is dat een keuze die je kan maken, maar heel interessant is dat in de praktijk veelal niet. Dit omwille van verschillende redenen, namelijk:

  1. Je hebt helemaal geen goed beeld van alle mogelijkheden die er op de markt bestaan;
  2. De kans dat je kiest voor de goedkoopste bestelautoverzekering is bijzonder klein;

Zowel op praktisch als op financieel vlak is het dus eigenlijk altijd een must om in eerste instantie een bestelautoverzekering vergelijking uit te voeren voordat je daadwerkelijk overgaat tot het afsluiten van zo’n verzekering. Doe je dat niet? Dat is natuurlijk ook mogelijk, maar wellicht zal je dan genoegen moeten nemen met een bestelautoverzekering die eigenlijk in de praktijk helemaal niet zo interessant is als je mogelijks op het eerste zicht zou vermoeden.

Stap 5: Bepaal of je eventueel behoeften hebt aan extra dekkingen of niet

Met het doorlopen van de bovenstaande vier stappen zal je reeds een behoorlijk eind komen. Dat is echter nog niet alles. Tot slot is het namelijk zo dat je er ook altijd goed aan doet om bij jouw bestelauto verzekeren even stil te blijven staan bij de verschillende soorten extra dekkingen waarvan sprake is. Dat zijn er best wel wat. Enkele voorbeelden van dergelijke dekkingen zijn bijvoorbeeld:

  • De inzittendenverzekering;
  • De verzekering voor eventuele pech onderweg;

In het bijzonder bij het verzekeren van een bestelauto geldt dat de bovenstaande mogelijkheden van belang zijn om aandacht aan te besteden. Waarom? Zeer eenvoudig. Neem nu bijvoorbeeld de verzekering die je bijstand biedt wanneer je pech hebt onderweg. Indien je daarvoor geen verzekering hebt afgesloten zal je namelijk kunnen vaststellen dat je volledig op jezelf bent aangewezen. Heb je wel zo’n verzekering afgesloten, dan kan je iemand opbellen die jouw voertuig komt takelen en die jou meeneemt. Dit kan een zeer belangrijke verzekering zijn, niet in het minst voor mensen die met hun voertuig bijzonder vaak de weg op gaan.